
”Nyt äkkiä jotakin sutinaa!” #DIYGumball
Arvon urheiluautohullut, vauhdista viehättyneet ja hevosvoimista hurmoituneet. Ihan kohta se on täällä, vuoden odotetuin roadtrip, joka Kumipallonakin tunnetaan. Seitsemättä kertaa järjestettävä tapahtuma on taas tarjoamassa kutkuttavia, hienoja elämyksiä. Vuosi vuodelta Kumipallo on kehittynyt nykyiseen volyymiinsa, mutta jostain tämä kaikki on myös saanut alkunsa. Mistä ja miten tällainen hullu hanke on lähtenyt liikkeelle? Tämä tässä on Kumipallo4000:n syntytarina ja kehityskertomus.
Ladojen kokoontumisajoista Gumballin meininkiin
Palataan vuoteen 2013. On kesä, voimasta ja vauhdista hurmioitunut mieli ja automiehen levottomana sykkivä sydän. Syntyi unelma ja unelmasta idea. Mites olisi vauhdikas roadtrip samanhenkisten menijöiden seurassa? Koska, no, miksikäs ei?
Kumipallon ideoijan, Markus Piirosen, inspiraationa toimi vahvasti menosta ja meiningistä tunnettu, mikäs muukaan kuin Gumball3000. ”Gumball3000 oli toukokuussa 2013 Suomessa. Joukkio pysähtyi Helsingissä ja Porvoon Premier Park -radalla. Kävin siellä ihailemassa toinen toistaan hienompia urheiluautoja, ja totta kai veri veti hommaan mukaan. Asiassa oli kylläkin aika iso mutta: raha. Osallistuminen olisi maksanut mansikoita, joten jos halusi päästä mukaan vastaavanlaiseen tapahtumaan, piti tehdä itse se tapahtuma. Lisäpontta tällaisen roadtripin järjestämiseen antoi myös pian Gumballin jälkeen ollut Air & Motor Show, jossa pääsi itsekin ajamaan. Tapahtuma oli tosi hienosti järjestetty, oli illalliset ja kaikki. Mietin itsekseni, että hitto, nyt äkkiä jotakin sutinaa ainaisen renkaanpotkimisen ja ’Ladojen kokoontumisajojen’ sijaan. En halunnut pitää urheilullisia menopelejä toimettomina paikoillaan, vaan tarkoitus oli yhdistää urheiluautoilla ajaminen sosiaaliseen toimintaan. Siitä sitten syntyi idea Kumipallo4000:sta.”

Vuoden 2013 autoja Saana -tunturin maisemissa Kilpisjärvellä.
Nopealla aikataululla
Piirosen mukaan kaiken kaikkiaan ensimmäinen Kumipallo järjestettiin kuukaudessa. Siis kyllä, yhdessä kuukaudessa. ”Ideoinnissa mukana olleiden Juuso Kaitilan ja Juhani Salon kanssa kysyimme mukaan tuttuja, jotka voisivat olla tarpeeksi seikkailunhaluisia lähtemään reissuun. Olin aina halunnut käydä Jäämerellä autolla, joten ensimmäinen roadtrip järjestettiin sinne. Piti kuitenkin vielä hoitaa reittisuunnitelma, hotellien varaukset ja osallistujien rekry, joka lähinnä tapahtui tosiaan suusta suuhun. Ihan ensimmäinen Kumipallo oli neljän päivän mittainen. Loin Kumipallolle Facebook-sivut, mutta toki se oli aluksi pienimuotoista toimintaa. Tarkoitus kuitenkin oli heti kehittää tapahtumaa, ja jo ihan ensimmäisellä reissulla oli yhteistyökumppaneita ja mainosteippauksia.”
Vauhdikkaita mutkateitä ja upeita tunturimaisemia
Ensimmäinen roadtrip oli lähinnä autoilureissu ilman isompia oheisaktiviteetteja. Lähtö tapahtui aikaisin heinäkuun aamuna Helsingistä. ”Pilottimatkalle saatiin mukaan jo heti makea autokavalkadi. Löytyi Nissan GTR:ää, harvinaista Nismo 400R:ää, Porshe 996 Turboa ja Ferrari 360:tä. Toki menossa mukana oli vähän arkisempaakin autokalustoa, esimerkiksi Mustangi ja kolmossarjan Bemari”, Piironen luettelee. Mikä sitten sai kunnian olla järjestäjän itsensä ensimmäinen Kumipallo-auto? Hän starttasi matkaan Ferrari F430:lla. ”Tietyllä tavalla se Fefe on ollut parhaita Kumipallo-autojani, koska se oli tuohon aikaan uudehko Ferrarin malli, joka oli klassisesti kauniin punainen, ja siinä oli älyttömän hyvät soundit. Ajotuntuma oli tarkka. Sitä oli yksinkertaisesti nautinto ajaa. Tosin täytyy sanoa, että muutoin upea reitti oli ajoittaisten tietöiden ja routapattien vuoksi Ferrarille haasteellinen. Reissun jälkeen näki, että menopeli oli todella ollut käytössä. Koska keula oli niin matala, saatiin etupuskuria ja pohjalevyjä korjailla reissun jälkeen. Ajoittainen röykkyreitti ei soveltunut ihan kaikilta osin meidän silmäterällemme, mutta niin vain mentiin”, Piironen muistelee.
Ihan ensimmäiseksi suunnaksi valikoitui villi Pohjola. ”Ajettiin Ouluun ja Oulusta Rolloon yöksi. Seuraavana aamuna Sokos Hotellin parkkihallista ulos päästyämme meitä vastassa olivat yllättäen poliisit. He tulivat moikkaamaan ja jututtivat muutamia osallistujia. Kenties olimme herättäneet kylille saapuessamme huomiota. Joku osallistuja veikkasi vastoin parempaa tietoaan poliisille väärän jatkoreitin. Suuntana oli silloinkin tuntematon. Idän sijasta Kumipallo lähtikin pohjoiseen”, Piironen naurahtaa. Matka jatkui siis Kilpisjärvelle ja rannikkoa pitkin Alta-nimiseen paikkaan Norjaan. ”Maisemat olivat aivan huikeita ja tiet mainion mutkikkaita. Lisäksi saimme todistaa norjalaisissa olevan niin paljon draivia, että meillä oli vaikeuksia pysyä urheiluautoillamme vanhan farkku-Mersun ja Harrikan vanavedessä”, Piironen muistelee.

Kuvaustauko pilvisellä Jäämerellä
”Reissun kolmantena päivänä ajoimme Altasta Jäämeren rantaa pitkin Ivaloon. Yötä olimme Kuusamossa ja Rukalla toteutimme loppupirskeet. Sieltä autoseurueet jatkoivat koteihinsa, suurin osa Helsingin seudulle, paitsi Häjyt, terveisiä vaan heille, Pohjanmaalle.” Piironen toteaa, että koska ensimmäinen roadtrip meni kaikkien mielestä nappiin, uudenlaisesta roadtripistä innostuneet osallistujat vahvistivat uskoa siihen, että tapahtumasta tulisi tulevaisuudessa vielä iso.
Ja hei, entäs se nimi sitten? Miten Kumipallo4000:een oikein päädyttiin? ”Kumipallohan on kaljapäissään heitetty sutkautus, ja se on suora lainaus Gumballista, mutta tietysti vähän väännettynä versiona. Nimi on oikeastaan vitsi, joka vain jäi elämään. Kumipallon perässä oleva 4 000 oli myös ensin pelkkää huulenheittoa siitä, että laitetaan paremmaksi kuin Gumball3000, mutta nykyään tuo 4 000 on hyvin lähellä oikeaa kilometrimäärää”, Piironen valottaa.
Autokuntien räjähdysmäinen kasvu

Piironen kokeilemassa Team McBeastin työkalua Alastarossa.
Miten homma sitten lähti kunnolla kehittymään? Piironen selittää, että jo alussa oli selvää, että hän haluaa Kumipallosta kunnollisen ja ison tapahtuman. Toisaalta kiinnostava konsepti itsessään – ja tietysti jo yksi loistavasti onnistunut reissu − riitti siihen, että kysyntä kasvoi ihan itsestään. Kukapa ei olisi halunnut mukaan Suomessa ihan uudenlaiseen autoilutapahtumaan, jossa autoilla oikeasti ajettiin kimpassa niiden seisottamisen sijaan? ”Jos miettii kehitystä, niin alun yhdeksän urheiluautokunnan sijaan vauhdin hurman perässä on nyt jopa 80. Ihan ensimmäinen reissu oli lähinnä äijäilyä, mutta nyt mukaan on tullut myös pariskuntia, jotka tavoittelevat elämysmatkailua. Myös pelkästään naisista koostuvia autokuntia on tullut mukaan. Kaiken kaikkiaan osallistujakunta on laajentunut ja monipuolistunut, ja ikähaitarikin on kasvanut. Reissussa hyörivät sulassa sovussa niin 20-vuotiaat kuin 60-vuotiaatkin, duunarit ja miljonäärit. Kaikki ovat samalla viivalla, mikä on tämän tapahtuman ehdoton rikkaus. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta siitä, että tapahtuman myötä on tutustunut tosi erilaisiin ihmisiin erilaisista taustoista, ja parhaimmillaan porukka on hitsautunut niin tiiviisti yhteen, että osallistujat näkevät toisiaan säännöllisesti Kumipallon ulkopuolellakin. Kumipallo on siis yhdistänyt ihmisiä ja tuonut sisältöä elämään myös reissun ulkopuolella”, Piironen pohtii.

Le Jules Verne – Eiffelin ravintolaelämys
Lisäksi kehittyminen on vaatinut myös järjestäjäporukan laajentumista, ja nykyään hommassa on eri tavoin mukana useampia henkilöitä. Alun pelkän autoilla kruisailun sijasta reissuissa on paljon nykyään myös oheisaktiviteetteja. On ollut benjihyppyä sveitsiläiseltä James Bondin padolta, Eiffel-tornissa illallistamista, olympialaisten kelkkaradalla laskemista ja vaikka sun mitä. ”Panostamme siis vahvasti elämyksellisyyteen, koska haluamme tarjota ihmisille wau-efektejä. Päästäksemme parhaille mahdollisille reiteille meillä on yli kymmenen rekan kolonna, joilla autot kuljetetaan toiseen suuntaan. Kirsikkana kakun päällä tänä vuonna on panostettu yksityislentokoneeseen.”
Murtuneita luita ja kalustorikkoja
Selväksi on tullut, että hommassa on paljon mukana glamouria, mutta entäs se toinen puoli? Niinhän sitä sanotaan, että rapatessa roiskuu. ”Onhan kaikennäköistä kommellustakin sattunut. Viime vuonna vuorella kiipeillessä yhdeltä osallistujalta murtui jalka, ja jonkun verran on sattunut myös kalustorikkoja. Toisella reissulla erään osallistujan sisäinen kompassi oli vähän sekaisin, ja autokunta viiletti pitkän matkan täysin päinvastaiseen suuntaan kuin oli tarkoitus. Vähän ihmettelimme, kun tuttu auto ajoi iloisesti moikaten meitä muita vastaan”, Piironen naureskelee.

2018 starttitunnelmia monipuolisen kaluston keskellä
Järjestäjän näkökulmasta itse järjestäminenkään ei tietenkään ole aina niin yksinkertaista. ”Hankaluudet vaihtelevat vuosittain. Pari vuotta sitten oli vaikeuksia saada melkein sadan hengen ryhmä Eiffel-torniin syömään, ja homma onnistui lopulta vain tekemällä varaukset yksitellen pöytäkunnittain. Viime vuonna harmaita hiuksia aiheutti autojen vieminen rekoilla Norjan tullin läpi Schengen-alueen ulkopuolelle. Lopulta saimme väännön jälkeen tullista poikkeusluvan. Tänä vuonna on niin iso sakki, että koko porukan majoittaminen ei onnistu mihin hotelliin tahansa. Myös starttitapahtuma on vaatinut paljon järjestelemistä.
Mikä sitten on järjestäjän mielestä parasta? Miksi hankaluuksista huolimatta tapahtumaa ollaan tekemässä vuosi vuoden jälkeen niin suurella innolla? ”Parasta on se, että joka vuosi tapaa vanhojen tuttujen lisäksi uusia ihmisiä ja tiimejä. Lisäksi koluamme uusia reittejä ja kehittelemme uusia elämyksiä joka vuosi. Ylipäätään voisin sanoa, että järjestäjän näkökulmasta ihmisten yllättäminen ja heidän kokemansa ilo ovat hirveän tyydyttäviä asioita. Tietysti myös osallistuvien urheiluautojen monipuolisuus on kutkuttavaa.” Matkan varrella mukana menossa ovat olleet muun muassa vuosimallin -34 Ford ja upouusi Ferrari 488 Spider. Ajokit ovat täysin ääripäitä, ja autoissa on kunnon ikähaitari. Myös remmiahdettu Lamborghini Huracan Spider jäi mieleen. Aivan älytön laite!”
”Elämäni paras reissu”
Seitsemään vuoteen on tietysti mahtunut kaikenlaista, mutta näin ulkopuolista kiinnostaa myös se, miksi tapahtuma on niin suosittu. Millaisia kommentteja Kumipallo4000 on saanut? Piirosen mukaan hyvää palautetta on tullut paljon. Seuraaviin kommentteihin kiteytyy osallistujien Kumipallo-innostus: ”Parasta, ettei tarvitse ajatella mitään, kun kaikki on hoidettu”, ”Mahtava nollausreissu” ja ”Elämäni paras reissu”. Ei siis pöllömpiä palautteita.
”Kumipallo alkaa olla osa suomalaista urheiluautokulttuuria, tai ainakin se on muokannut sitä näinä seitsemänä vuotena. Yleisesti voisi sanoa, että autolla ajaminen on lisääntynyt sen sijaan, että nelipyöriä pidetään paikoillaan ja piilotellaan talleissa. Nykypäivänä on aiempaa hyväksyttävämpää omistaa tuollaisia autoja ja oikeasti käyttää niitä. Elämyksellisyys ja elämästä nauttiminen näkyvät myös tällä tavalla. Kun aloitimme, vuonna 2013 ei oikeastaan ollut tämäntyyppisiä tapahtumia. Sittemmin tarjonta on lisääntynyt.” Piironen on erityisen tyytyväinen siihen, että erilaisia kokoontumisajoja ja ajotapahtumia on tullut lisää. ”On suuri ilo nähdä tällainen kehitys.”